Híreink

A KÖZTERÜLETEN ELKÖVETETT VAGYON ELLENI BŰNCSELEKMÉNYEK MEGELŐZHETŐK

A zseblopásokat jellemzően utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon, bevásárló központokban, illetve olyan közösségi helyeken követik el, ahol sokan megfordulnak. Az alkalmi-, valamint a zseblopások az esetek többségében a sértettek figyelmetlensége révén valósulhatnak meg. A bevásárlást követően a pulton felejtett, vagy könnyen hozzáférhető zsebben, farzsebben elhelyezett pénztárca, a kosár tetején, vagy egyéb jól látható helyen elhelyezett értékek, a nyitva felejtett gépjármű, nagy forgalmú nyilvános helyeken, rendezvényeken, egészségügyi intézményekben, irodaházakban őrizetlenül hagyott kabátok, táskák mind elősegíthetik a bűncselekmény megvalósulását.

 • Közlekedési eszközre történő fel- és leszálláskor fokozottan ügyeljenek táskáikra, értékeikre!
 • A vállra akasztható táskát mindig tartsák szorosan a testük előtt, hogy senki se nyúlhasson bele!
 • A kosár tetején, a táska külső zsebében, valamint ruházatuk könnyen elérhető zsebeiben soha ne tartsanak értékeket, mert azt könnyen ellophatják.
 • Pénzfelvételkor a bankautomatánál mindig legyenek körültekintők! A felvett pénzt biztonságos helyre tegyék! Ha bankkártyájuk PIN-kódját felírják, azt soha ne tartsák egy helyen a kártyával!

A gépjárműben hagyott értékek, táskák vonzzák az elkövetőket. Amikor kiszállnak az autóból – ha csak rövid időre is – vegyék magukhoz az indítókulcsot, zárják be az ajtókat, ablakokat!

 • Minden esetben ellenőrizzék, hogy a gépkocsit valóban bezárták-e!
 • Ne hagyjanak értéktárgyakat és más személyes tárgyakat látható, könnyen hozzáférhető helyen autójukban!
 • Soha ne hagyjanak gépjárműben pénztárcát, hitelkártyát, személyi iratokat, mobiltelefont, fényképezőgépet, egyéb műszaki cikket. Táska, szatyor még üres állapotban se legyen látható helyen!
 • Amennyiben nem rendelkeznek garázzsal, keressék az őrzött, biztonságos, kivilágított parkolóhelyeket!

A gépkocsik biztonságát több rendszer együttes alkalmazása is jelentősen növeli.

A mechanikai védelmen túl – kormány, pedál, sebességváltó zárak, ablakfóliák, kerékőr – a jármű elektronikai védelmi rendszerét is érdemes megerősíteni indításgátlóval, GPS-szel, rejtett kapcsolóval, továbbá jó eredménnyel kecsegtet az üveg gravírozása is.

Ha feltörték, vagy ellopták gépkocsijukat, törekedjenek a helyszín eredeti állapotának megőrzésére, és azonnal értesítsék a Rendőrséget a 107-es vagy 112-es segélyhívó telefonszámok valamelyikén!

BŰNTÉRKÉP

Térképen megnézhetik milyen típusú bűncselekményekből mennyi történt adott városban vagy akár a szomszéd utcában. A regisztráció szempontjából kiemelt bűncselekmények a

 • gépjármű-feltörések és lopások
 • lakásbetörések
 • személy ellen elkövetett bűnesetek

 A bűntérkép a Police.hu oldalon az országos bűnügyi térkép rovatban, vagy az alábbi internet elérhetőségen: http://bbterkep.police.hu/mapdisplay/bu.html megtekinthető.

Az összesített kategóriában láthatók a városokban elkövetett bűnesetek, de az gépjárművekkel kapcsolatos lopásra, feltörésre, lakásbetörésekre, személy ellen elkövetett bűnesetekre és a rongálásra-garázdaságra is külön-külön lehet keresni városi, Budapesten pedig kerületi bontásban. Regisztrálni is lehet az oldalon, ekkor utcaszinten megtekinthető a bűnesetek száma.

Amennyiben személy- és vagyonvédelemmel kapcsolatban kérdésük merülne fel, forduljanak bizalommal a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályához az 513-300/3127-es telefonszámon.

Ha bűncselekmény áldozatává váltak, bejelentést a 112-es általános segélyhívó számon tehetnek.

ELBIR közterületi bcs-k 2015 szeptember 14

Megnyert palyazatok
Megszakítás